Salunews #3

Salubris chauffeur Pieter geeft het goede voorbeeld. Elke dag komt hij met de fiets én de trein naar het werk.

Lees hieronder het volledige artikel.

 

Verder ook in deze editie:

  • Dé recycleerbare koffiebeker voor elk bedrijf
  • Ontdek de duurzame nieuwkomers in ons gamma
  • Ontmoet Super Lizzy!

Dag Pieter, vertel eerst even iets over jezelf. Hoe lang werk je reeds bij Salubris?

Ik ben chauffeur bij Salubris sinds begin 2013, een goede 6,5 jaar dus al. Toen ik begon was dat als extra, vierde, chauffeur om te helpen waar nodig om alle goederen afgeleverd te krijgen. Ondertussen zijn we reeds met vijf fulltime chauffeurs en heb ik mijn eigen regio die ik dagelijks bedien.

Hoe verloopt je dagelijkse woon-werk verkeer?
’s Morgens vroeg neem ik thuis mijn fiets en rij ik naar het station van Brugge. Stel je daar geen heroïsche tocht bij voor, we wonen amper een kilometer van het station. Daarna neem ik de trein van Brugge naar Aalter. Vanaf 4u rijden er 3 treinen per uur zodat ik zelf kan kiezen wanneer ik vertrek, in functie van de hoeveelheid werk van die dag. Eenmaal in Aalter aangekomen, neem ik mijn tweede fiets die daar aan het station staat om de laatste anderhalve kilometer naar de firma af te leggen. Gelukkig zijn er op het industrieterrein ook afgescheiden fietspaden, wat de rit toch nog iets veiliger maakt.

Is dit een bewuste keuze en waarom?
Van zodra ik vernam dat we zouden verhuizen naar Aalter, speelde het idee in mijn hoofd om de trein te gebruiken voor mijn dagelijkse pendelrit. Door de goede verbindingen, kost het nauwelijks extra tijd om de trein te nemen. Het is natuurlijk iets minder flexibel dan met de wagen en je kan nooit 100% vertrouwen op de stiptheid van het openbaar vervoer, maar al bij al heb ik daar nog maar weinig problemen van ondervonden. Ook speelde het financiële aspect een rol. Een enkele rit met de auto is 32 kilometer. Op jaarbasis loopt dat natuurlijk wel op. Zo spaar ik nu heel wat brandstof en uiteraard de erbij gaande luchtvervuiling uit. Tenslotte krijg ik ook een fietsvergoeding en een tussenkomst in mijn abonnement voor de trein. Alleen maar winst dus, zowel voor mij als voor het milieu.

Lever je nog andere inspanningen om een bijdrage te leveren aan een beter klimaat?
We proberen in de mate van het mogelijke ons deel te doen. Zo wonen we op wandelafstand van het station en het centrum van Brugge en gebruiken we meestal de fiets of het openbaar vervoer om ons te verplaatsen. We wonen ook bewust in een appartement dat we in de loop der jaren energiezuiniger gemaakt hebben waar mogelijk door bvb. alle verlichting te vervangen door energiezuinige ledverlichting. Waarschijnlijk zouden we nog meer kunnen doen, maar stap per stap werken we aan onze ecologische voetafdruk.

Welke tips zou je anderen willen meegeven om hen te overhalen ook op een duurzame manier naar het werk te komen?
Dat is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Niet overal heb je een even goede beschikbaarheid van het openbaar vervoer en ook de fiets is niet voor iedereen een optie. Maar voor afstanden van pakweg 10 km vind ik dat wel een goed alternatief. Het argument dat het zoveel regent in België gaat echt niet op. In het afgelopen jaar dat ik met de fiets en de trein naar Aalter kom, ben ik welgeteld tweemaal nat thuisgekomen. En ook financieel kan het interessant zijn. Een auto is al bij al een vrij dure manier om je op je eentje mee te verplaatsen.

Heeft u een vraag? Heeft u interesse of vragen omtrent ons aanbod, aarzel dan niet om ons te contacteren.